Na zdjęciu tależ ze zdrowym śniadaniem.

Jak jeść? A raczej jak zdrowo jeść? Jak i w czym przemycać cenne dla organizmu produkty i witaminy? I gdzie je znaleźć?

Zawsze warto zwracać uwagę na to, co jemy, jednak w okresie przed i w trakcie ciąży jest to szczególnie ważne. Dlatego artykuł ten, zostanie poświęcony jedzeniu.

Wszystkie nawyki warto tworzyć i zmieniać stopniowo. Organizm nie lubi rewolucji. Dlatego, kiedy planujesz dziecko, myśl o tym, co jesz i jak to na Ciebie wpływa. Jest kilka zasad, którymi warto się kierować podczas przygotowywaniu posiłków. Wybieraj produkty:

  • Odżywcze,
  • Różnorodne,
  • Smaczne,
  • Bez zawartości szkodliwych dodatków,
  • Takie, które wzmacniają układ odpornościowy,
  • Delikatne i lekko strawne,
  • Bogate w składniki, które potrzebuje organizm kobiety i przyszłej matki.

Do produktów, które spełniają powyższe cechy, należą m.in.:

  • Płatki owsiane,
  • Awokado,
  • Ryby,
  • Owoce morza,
  • Jajka (najlepiej wiejskie),
  • Jogurt,
  • Oliwa i oliwki,
  • Mielone siemię lniane,
  • Soczewica,
  • Fasola,
  • Orzechy,
  • Borówki,
  • Tofu,
  • Wszystkie zielone warzywa (zawierają one dużo kwasu foliowego, który jest bardzo potrzebny w prawidłowym rozwoju dziecka w jego życiu płodowym).

Prawdopodobnie dieta składająca się tylko z powyższych produktów byłaby zadawalająca dla niewielu kobiet. Jednak warto po te wymienione produkty sięgać możliwie jak najczęściej.

Należy również pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu.