Zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia mówi, że jeżeli to możliwe, karmienie piersią należy kontynuować do 6. miesiąca życia, ponieważ mleko zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe dziecka w tym okresie i zapewnia mu prawidłowy rozwój. Po upływie 6. miesiąca życia dziecka mleko również powinno stanowić podstawę karmienia, jednak wprowadzenie dodatkowych pokarmów i rozszerzenie diety ma na celu dostarczenie składników, których mleko dostarczyć nie może, takich jak żelazo, cynk, czy dodatkowa energia.
Wprowadzenie nowych produktów do diety niemowlęcia pozwala na uczenie się przez nie nowych, nieznanych dotąd smaków. Dziecko zna i preferuje smak słodki, słony i umami. Urozmaicanie diety w pierwszym roku życia ma duże znaczenie w kształtowaniu preferencji żywieniowych w dalszym życiu. Podobnie jak dieta matki i karmienie piersią, tak stopniowo wprowadzane produkty mają ogromne znaczenie na nawyki żywieniowe dziecka.
Rozszerzanie diety o nowe składniki należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia, ale nie później niż po 26. tygodniu życia.
Nowe pokarmy należy wprowadzać stopniowo małymi porcjami, pojedynczo w celu uniknięcia reakcji alergicznych. Często zdarza się, że dziecko odrzuca dany produkt, krzywi się, wypluwa. Akceptacja przez dziecko danego składnika może wymagać kilku, a nawet kilkunastu prób, nie należy zniechęcać się pierwszą nieudaną próbą.
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, jaka powinna być konsystencja podawanych przez nas pokarmów. Powinno przebiegać to następująco: w 6-8 miesiącu pokarm powinien być zmiksowany, mieć konsystencję gładkiego puree. W 9-11 miesięcy produkty powinny być drobno posiekane lub rozdrobnione oraz miękkie. W 12-24 miesiącu produkty powinny być posiekane lub rozdrobnione w miarę potrzeby.
Od czego powinniśmy zacząć rozszerzenie diety? Na samym początku powinny to być kaszki ryżowe, zbożowe, warzywa i owoce, następnie mięso, początkowo 10g, indyk, kaczka, gęś, wołowina, kurczak, następnie ilość zwiększamy do 20g. Ryby powinny być podawane w małej ilości, raz w tygodniu. Ważną rzeczą jest niedosalanie i niedosładzanie pokarmów. Ma to ogromne znaczenie w dalszym rozwoju i kształtowaniu nawyków żywieniowych przez dziecko.
Czego należy unikać w diecie niemowlęcia? Pełnego mleka krowiego, koziego lub owczego. Można je podawać dziecku po ukończeniu 12. miesiąca życia. Podobnie miód – ze względu na ryzyko wystąpienia botulizmu niemowlęcego do 12 miesiąca życia należy wstrzymać się z jego podawaniem.
Dziecko, które jest karmione piersią powinno w 6-8 miesiącu otrzymywać 2-3 posiłki dodatkowe, w 9-24 miesiącu 3-4 posiłki i 1-2 przekąski. Natomiast dziecko karmione mlekiem modyfikowanym powinno otrzymywać 4-5 posiłków i 1-2 przekąski.
Trzeba pamiętać również, iż nie należy przekarmiać dziecka. Nadmiar podawanego pokarmu nie pozwala dziecku na kształtowanie reakcji na głód czy sytość, co może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości w późniejszym wieku.