Jak jeść? A raczej jak zdrowo jeść? Jak i w czym przemycać cenne dla organizmu produkty i witaminy? I gdzie je znaleźć?
Zawsze warto zwracać uwagę na to, co jemy, jednak w okresie przed i w trakcie ciąży jest to szczególnie ważne. Dlatego artykuł ten, zostanie poświęcony jedzeniu.
Wszystkie nawyki warto tworzyć i zmieniać stopniowo. Organizm nie lubi rewolucji. Dlatego, kiedy planujesz dziecko, myśl o tym, co jesz i jak to na Ciebie wpływa. Jest kilka zasad, którymi warto się kierować podczas przygotowywaniu posiłków. Wybieraj produkty:
- Odżywcze,
- Różnorodne,
- Smaczne,
- Bez zawartości szkodliwych dodatków,
- Takie, które wzmacniają układ odpornościowy,
- Delikatne i lekko strawne,
- Bogate w składniki, które potrzebuje organizm kobiety i przyszłej matki.
Do produktów, które spełniają powyższe cechy, należą m.in.:
- Płatki owsiane,
- Awokado,
- Ryby,
- Owoce morza,
- Jajka (najlepiej wiejskie),
- Jogurt,
- Oliwa i oliwki,
- Mielone siemię lniane,
- Soczewica,
- Fasola,
- Orzechy,
- Borówki,
- Tofu,
- Wszystkie zielone warzywa (zawierają one dużo kwasu foliowego, który jest bardzo potrzebny w prawidłowym rozwoju dziecka w jego życiu płodowym).
Prawdopodobnie dieta składająca się tylko z powyższych produktów byłaby zadawalająca dla niewielu kobiet. Jednak warto po te wymienione produkty sięgać możliwie jak najczęściej.
Należy również pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu.